Ghid alimente

Afine

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (71 voturi, 3.63 din 5)
Afinele sunt fructele unui subarbust ramuros, cu tulpina de culoare verde, de circa 30-60 cm. Afinele au culoarea albastru-inchisa sau albastru-brumarie si forma rotunda, iar gustul lor este placut, dulce-acrisor citeste

Sparanghel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 voturi, 4.29 din 5)
Considerat de multi un aliment pretentios, sparanghelul este, de fapt, o planta care se bucura de mare trecere in bucataria franceza, italiana, chineza etc. Ceea ce se foloseste pentru gatit sunt tulpinile tinere de Asparagus Officinalis citeste

Salota

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 voturi, 4.30 din 5)
Salota, cunoscuta si sub denumirile de esalot, hasma sau ceapa mica, este o planta cu frunze cilindrice, cavitare, care formeaza o tufa cu inaltimea de 20-30 cm si face parte din familia Alliaceae (familia cepei). Specifica bucatariei franceze, salota are un gust asemanator cu al cepei, insa aduce d citeste

Smochine

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 voturi, 4.06 din 5)
Smochinele sunt fructele unui arbore mic (ficus carica), una dintre numeroasele specii ale genului Ficus. Acesta este originar din Asia sud-occidentala, dar creste sub forma salbatica si in zona Marii Mediterane citeste

Struguri

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 voturi, 4.10 din 5)
Strugurii sunt fructele vitei de vie; se numara printre cele mai cultivate fructe din lume, fiind surclasat de citrice, banane si mere. Strugurii apar in forma de raceme, adica ciorchini, compuse din mai multe boabe, care in botanica sunt denumite bace citeste

Vinete

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 voturi, 4.65 din 5)
Vanata este bogata in fibre, in minerale, in vitamine, e saraca in calorii, pe scurt – are o foarte buna densitate nutritionala. Fibrele sale, foarte usor digerabile, favorizeaza functionarea intestinelor citeste

Zmeura

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 voturi, 4.50 din 5)
Zmeura contine apa, materii azotate, materii grase, materii extractive, zaharuri, celuloza, acid citric, malic, salicilic, fragarina, vitaminele C, A, B1, B2, D si P, calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor citeste

Vanilie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 voturi, 4.17 din 5)
Unul dintre cele mai cunoscute condimente folosite in industria de patiserie/ cofetarie este vanilia (Vanilla Planifolia). Originara din zona Americii Centrale si din America de Sud, vanilia este o planta din familia orhideelor care produce un singur fruct comestibil- pastaia de vanilie. Numele sau citeste

Usturoi

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (42 voturi, 4.00 din 5)
Proprietatile nutritive ale usturoiului sunt marcate, in special, de prezenta unor importante cantitati de vitamine, mai ales A, B1, B2, C si a unor substante minerale utile printre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu citeste

Schinduf

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (46 voturi, 4.24 din 5)
Schinduful (Trigonella Foenum-Graec), cunoscut si sub denumirea de molotru, este o planta din familia Fabaceae (familia fasolei). De la aceasta planta se folosesc semintele din pastai, de forma rombica sau ovala citeste

Sofran

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 voturi, 4.15 din 5)
Sofranul (Crocus sativus), unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, se utilizeaza in condimentarea supelor de peste si pasare, dar si a diverselor preparate pe baza de orez, oferindu-le acestora o aroma placuta si o culoare speciala citeste

Scortisoara

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 voturi, 4.20 din 5)
Scortisoara este unul dintre cele mai indragite condimente din industria preparatelor dulci. Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cinnamomum verum, scortisoara este coaja de culoare roscata-cenusie a scortisorului - un arbore mic, exotic, din familia Lauraceae. Scortisorul este originar din Sri L citeste

Susan

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 voturi, 4.08 din 5)
Cunoscut sub denumirea stiintifica de Sesamum indicum, susanul este o planta care se cultiva pentru semintele bogate in uleiuri, des intrebuintate in gastronomie (produsele de patiserie si cele de brutarie) citeste

Sos Bearnaise

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (58 voturi, 4.10 din 5)
Sosul Bearnaise (bernez) este un preparat inrudit cu sosul olandez si se asociaza, de regula, cu carnea de vita sau peste. Poate insoti insa si legumele sau cartofii copti citeste

Salata verde

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (151 voturi, 3.58 din 5)
Salata constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului. Conform specialistilor, salata combate mai multe afectiuni, chiar si stresul citeste

Romanesco

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (56 voturi, 3.82 din 5)
Romanesco este o planta anuala care face parte din familia Brassica oleracea, cultivata pentru florile sale galben-verzui. Desi are o valoare nutritiva asemanatoare cu a conopidei sau a legumei brocoli, romanesco are in continutul sau mai mult caroten si saruri minerale (este o bogata sursa de vitam citeste

Rozmarin

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 voturi, 4.24 din 5)
Rozmarinul este o planta aromatica originara de pe malul Marii Mediterane, unde creste spontan pe coastele insorite citeste

Rodie

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (81 voturi, 4.41 din 5)
Rodia este fructul arborelui Punica granatum, care creste pe o arie larga - din Iran pana la muntii Himalaya in India de nord- si este cultivat si naturalizat in intreaga regiune mediteraneana, inclusiv in Caucaz citeste

Rucola

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 voturi, 4.06 din 5)
Rucola (cunoscuta si sub denumirea de voinicica) este o planta comestibila care face parte din familia verzei - familia Brassicaceae. Gustul sau este puternic, usor amarui, cu nuante de nuca, ceea ce o recomanda pentru folosirea, preponderent, in salate. Cu toate acestea, in Italia, rucola se folose citeste

Ridiche

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 voturi, 4.25 din 5)
De-a lungul timpului, ridichiile au fost folosite pentru tratarea sau prevenirea unor boli interne: colecistite, afectiuni pulmonare, reumatisme, artrite, eczeme, tiroida hiperactiva si hipoactiva citeste