Radicchio, un ingredient savuros si sanatos al bucatariei mediteraneene

Daca faceti parte din categoria gurmanzilor (asa ca mine), sigur ati incercat radichhio in salate. Ce-i drept aceasta leguma speciala a patruns destul de timid pe piata romaneasca - se gaseste doar in marile lanturi de magazine si multi sunt reticenti cand vine vorba sa o cumpere sau sa o deguste.

Eu am facut cunostinta cu gustul usor amarui al salatei radicchi in urma degustarii retetelor din bucataria italiana si de atunci m-am "indragostit" iremediabil de radichhio.

Cum se gateste radichhio

Eu prefer sa consum radicchio in starea sa cruda, in salate cu ulei de masline si putin suc de lime, intrucat imi place textura sa crocanta si gustul usor amarui.

Aceasta leguma (fiindca este o leguma) se poate gati la abur, pe gratar sau chiar fierbe, dupa preferinta,
O idee speciala si foarte inspirata este sa folosesti radicchio in sosurile de paste, in orez sau chiar in omleta.
Chefii restaurantelor cu pretentii sustin ca radicchio se asociaza foarte bine cu branza italieneasca, suc de lamaie, prosciutto crudo, ceapa rosie si ulei de masline. Nu ne ramane decat sa incercam, nu-i asa?

Cum se depoziteaza radicchio
Intrucat este o leguma perisabila, radicchio trebuie sa se consume imediat sau sa fie gatita intr-un timp scurt de la achizitionare. Daca o pastrezi la frigider, radicchio rezista pana la 3 zile, cu conditia sa stea in hartie pergament si apoi intr-o punga de plastic.

Care sunt beneficiile aduse de radicchio pentru sanatate
- ajuta la pierderea in greutate, intrucat este o leguma foarte bogata in fibre
- regleaza in mod natural nivelul de zahar in sange, datorita faptului ca aceasta leguma contine inulina
- este recomandat in perioada de detoxifiere a organismului
- este benefic pentru buna functionare a ficatului
- ajuta organismul sa aiba o buna digestie
- reduce colesterolul
- reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer
- regleaza nivelul tensiunii arteriale

Tipuri de radicchio
Chioggia - este cel mai comun soil seamana cu o varza mica si frunzele sunt de culoare visinie, cu nervuri albe. Gustul acestui soi este amarui spre dulce.
Verona- este un soi de radicchio cu forma alungita, iar frunzele sale seamana cu cele de salata verde.
Pe langa cele doua soiuri amintite, mai exista Castelfranco, Radicchio di Treviso, Radicchio Tardivo.

Autor: Alina Paduraru

 

Adauga comentariu


× 1 = cinci

1 Response

  1. Gavril

    ESTE MINUNAT CU UN LOC DE UNCA!Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

VOTEAZA ARTICOLUL

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 voturi, 4.91 din 5)