Tort spirala

3 ore
Greu
10 portii portii

Pentru o aniversare sau o ocazie speciala, puteti incerca reteta acestui tort delicios.
Blat 1:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
1/2 plic praf de copt
Blat 2:
120 g unt
100 g zahar
4 oua
2 linguri cacao
100 g faina
2 linguri fulgi de nuca de cocos
1/2 plic praf de copt
Crema ganache:
200 ml frisca lichida
300 g ciocolata cu lapte
1 esenta rom
Crema vanilie:
200 ml lapte
3 galbenusuri ou
3 linguri amidon
5 linguri zahar
150 g unt
1 esenta vanilie
Suplimentar:
piersici din compot
ciocolata alba
bombonele decorative
Mai intai se pregatesc cremele- cea de vanilie si crema ganache, astfel incat sa aiba timp sa se raceasca.

Crema de vanilie se pregateste astfel: punem la foc mic 200 ml lapte si 5 linguri de zahar, iar separat amestecam 100 ml lapte cu 3 galbenusuri si 3 linguri de amidon! Cand laptele incepe sa fiarba , vom adauga si mixul de galbenus+lapte+ amidon si amestecam in continuare, cateva clocote- pana cand se va lega budinca obtinuta. Dupa ce dam de pe foc crema aceasta adaugam si aromele - vanilia , si vom lasa la racit totul ( avand insa grija sa o acoperim cu o folie alimentara, astfel incat sa nu faca pojghita)! Cand budinca este bine racita, vom adauga si untul taiat cubulete, omogenizandu-l pana cand obtinem o crema spumoasa ? onctuoasa. In aceasta crema amestecam bucatele mici de piersici din compot.

Crema ganache se pregateste astfe: punem la incalzit frisca lichida, iar separate, intr-un bol incapator, rupem ciocolata in bucatele mici. Turnam frisca lichida peste ciocolata si amestecam bine, pana la complete omogenizare. Amestecul rezultat se lasa la racit, apoi se da la congelator, circa 2 ore.

Pentru prepararea Blatului 1 procedam in urmatorul fel: separam albusurile de galbenus, avand grija ca albusurile sa fie puse intr-un vas uscat si degresat ; apoi albusurile se bat spuma cu un vf de sare , astfel incat sa obtinem o compozitie ca pentru bezea. Se adauga si zaharul si se continua mixarea, pana cristalele de zahar se topesc.

Separat, cele 5 galbenusuri se amesteca bine de tot, iar dupa aceste operatiuni, peste albusurile amestecate cu zahar, maioneza de galbenus, lingura cu lingura. In continuare, se vor adauga si cele 5 linguri de faina, amestecate cu praful de copt- care nu trebuie stins.

Compozitia de blat se va turna intr-o tava intinsa(care in prealabil trebuie sa fi fost tapetata cu hartie de copt).

Se da blatul la cuptor, la foc mediu pentru aprox. 15 min, timp in care pregatim un servet de bucatarie umed, deasupra caruia asezam o foaie de copt presarata cu zahar pudra.

Cand blatul de pandispan este copt ( lucru verificabil cu ajutorul unui bat de scobitoare ), il luam din tava cu tot cu hartia de copt, il rasturnam pe foaia pregatita cu zaharul pudra si apoi desprindem cu grija hartia cu care a stat in cuptor; apoi, cu mare atentie, ca nu cumva sa se rupa, rulam blatul respectiv, ajutandu-ne si de prosopul umed .

Blatul 2 se pregateste astfel: amestecam untul cu zahar si galbenusurile de oua si mixam pana ce cristalele de zahar se topesc; se adauga fainacernuta si amestecata cu praful de copt si pudra de cacao. Se continua mixarea, apoi se incorporeaza si albusurile de ou si fulgii de cocos. Aluatul se toarna intr-o tava rotunda si se da la copt, circa 25 de minute (se face proba cu scobitoarea).

Intre timp, scaotem crema ganache de la congelator si o mixam cu mixerul pana rezulta o crema fina si aerata.

Blatul 1 (cel care a fost rulat in prosop) se taie in 5 parti egale; fiecare dintre acestea se va unge cu crema de vanilie sau cu crema de ciocolata, apoi se ruleaza pe un platou rotund (se da o forma de melc din aceste fasii).

Spirala obtinuta se da la frigider, circa o ora.
Cand blatul 2 este gata, se scaote din cuptor si se lasa la racit, apoi se taie in doua jumatati. O jumate se asaza ca baza pe un platou, se insiropeaza cu suc din compotul de piersici, apoi peste ea se pune melcul umplut cu crema. Se acopera cu cea de-a doua bucata de blat si se decoreaza dupa plac, cu ciocolata alba topita si bombonele decorative.

Acest tort a fost cadoul meu pentru un baietel, Alex!

Adauga comentariu


× 2 = opt

1 Response

  1. utilizator_anonim

    Locuri de munca noi si pentru toti! Va oferim pe loc contract legal! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi! Au fost acordate si primele plati! Avem dovada disponibila pentru toti! Oferim si cerem seriozitate maxima! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cautam operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi, cu un castig de 300 dolari lunar. Detalii va oferim dupa ce trimiteti textul “Info” la adresa de email: [email protected]

VOTEAZA ARTICOLUL

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 voturi, 4.69 din 5)