Usturoiul – istorie, utilizare si efecte

Usturoiul este cunoscut sub numele stiintific Allium Sativum si este o planta perena din familia Alliaceae si din genul Allium, indeaproape inrudita cu ceapa. Nu este gasit in mediul salbatic si se crede ca este descendent al speciei Allium Longicuspis, care creste salbatic in teritoriile din Sud-Vestul Asiei.

Importanta usturoiului de-a lungul istoriei este construita din doua utilizari principale ale acestuia: in bucatarie, in cadrul prepararii diverselor feluri de mancare, cat si in scopuri medicinale, efectele sale asupra organismului uman fiind uimitoare.

Partea din planta care se consuma cel mai frecvent este asa-numitul "cap" sau in termeni populari "catel de usturoi", acesta fiind o structura de stocare a substantelor pentru intreaga planta care creste in pamant. In sine, reprezinta o portiune a unei frunze ingrosata.

Pentru cei mai multi dintre noi, usturoiul reprezinta planta care are un miros foarte puternic, pentru unii deranjant, pentru altii imbietor. Trebuie mentionat ca acest miros cat si gustul puternic se inmoaie odata cu gatirea sa, in special in cazul sosurilor sau tocanitei la care adaugati aceasta planta.

Biologia si chimia usturoiului

Datorita cultivarii sale la scara larga, originile usturoiului sunt neclare. Este inrudit indeaproape cu ceapa si nu produce seminte, insa se creste prin intermediul bulbilor numiti "catei".

Un bulb de usturoi este in general lung intre 4 si 8 cm, de culoare alba pana la un roz deschis, uneori chiar portocaliu si contine intre 8 si 25 de catei de usturoi. Frunzele se situeaza intre 25-100 cm inaltime. Florile sunt produse intr-o mica palarie aflata la capatul plantei.

Compozitia chimica a usturoiului, per bulb, este de 84.09% apa, materie organica in proportie de 13.38% si materie anorganica 1.53%. In frunze veti gasi o concentratie de 87.14% apa, materie organica 11.27% si materie anorganica 1.59%.

La fel ca si alte plante din familia cepei, usturoiul produce acea substanta cu miros puternic, pe care o elibereaza in aer in momentul distrugerii celulelor. Aceasta substanta chimica este in mare parte compusa din sulf. Se crede ca acest proces de imprastiere in aer a substantei iritante, pentru unii, este un mecanism de aparare impotriva pasarilor, insectelor si viermilor care ataca planta.

In usturoi veti gasi o cantitate mare de sulfurat de dallyl. Allicinul este de asemenea elementul chimic responsabil de gustul picant al usturoiului crud.

Utilizarea usturoiului in bucatarie

Cel mai adesea va intalniti cu usturoiul ori de cate ori va aflati in bucatarie si doriti sa gatiti un sos sau o tocanita. Cand este zdrobit sau tocat fin acesta elibereaza allicinul, un antibiotic puternic si un compus anti-fungic eficient.

Prin gatire, gustul acela picant si mirosul dispar, insa, vor lasa in urma lor un fel de mancare aromat si gustos. In functie de modul de gatire, usturoiul poate avea o aroma foarte puternica sau mai slaba, dupa preferinta. In bucataria romaneasca, usturoiul se mananca si crud, in starea sa de baza, insotind adesea fripturile de porc. Tot in Romania se zdrobesc pana in momentul in care se formeaza o pasta, adaugand, desigur, sare si apa creand astfel mujdeiul de usturoi. Acesta, de asemenea, este folosit la fripturi. (sos de smantana cu usturoi)

Usturoiul – uzul medicinal si efectele sale
Unii oameni de stiinta considera usturoiul a fi un aliment care nu trebuie sa lipseasca din hrana noastra datorita avantajelor oferite sanatatii omului. Acesta scade in mod evident colesterolul, trigliceridele. Este utilizat adesea in tratarea hiperlipidemiei. Viermisorii intestinali, de asemenea, sunt eliminati datorita substantelor antibiotice prezente in compozitia chimica.

Multe infectii sunt oprite si inlaturate prin cura cu usturoi in stare cruda. De asemenea, acesta actioneaza asupra sistemului digestiv, imbunatatindu-i functionarea. Tot usturoiul este acela care este preferat pentru regularizarea nivelului de zahar din sange, in special in cazul diabeticilor.

Adauga comentariu


opt + 8 =

Nu există comentarii încă.

VOTEAZA ARTICOLUL

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 voturi, 4.14 din 5)